Running Heart

Snow Andrea jótékony futónagykövet, a Csemete Alapítvány alapítóelnöke, a Team Heart mozgalom megálmodója és a jótékonysági futás magyarországi meghonosítója most a Running Heart oldaláról is bemutatkozik.

Andrea jótékonysági futásaival azokat támogatja, akiknek másoknál kevesebb jutott. Örömmel segít az elesetteknek: öregeknek, gyerekeknek, árváknak, betegeknek, rászorulóknak, rossz körülmények között élő állatoknak. Andreát az teszi igazán boldoggá, ha adhat. Hosszú és nehéz úton jutott el idáig, hogy valamiért, valakikért fusson, és ne valami elől.

A Running Heart oldalon Andrea azokat a történeteket meséli el, ahova mindennapi futásai során eljut. Azért igazán szívhez szólóak Andrea történetei mert azontúl, saját útján fut eljut olyan helyekre is a világ minden tájékára, ahol minden egyes lépéssel másokat támogat. Már több ezer támogatottja van a világban, hiszen akin megesik a szíve és akinek segíteni tud, megteszi.

Snow Andrea maga a Running Heart. A szíve vezeti el oda, ahol segíteni tud.

Running Heart egy jószívű futó útját kiséri figyelemmel, és egyben a kulturális és földrajzi határokat átszelő futás szeretetét hirdeti.

A Running Heart - tal az elért minőségi változásokon keresztül hagyom ott a lábnyomomat a világban.

A Running Heart - tal erőteljes, mégis nőiesen empatikus üzenetem az, hogy a futás segítségével elért minőségi változásokkal jobbá tehessem mások életét.

Fuss a lábaddal, hogy gyors legyél. Fuss a józan eszeddel, hogy még gyorsabb lehess, vagy fuss a szíveddel, hogy megállíthatatlan légy.

Snow Andrea

Andrea Fejér megyében, Móron született, óvodás korában családja Bodajkra költözött. Nehéz körülmények között nőtt fel. A gyermekkorát meghatározó szeretethiányt sporttal próbálta kompenzálni, mert amikor futott, boldog volt, és azt érezte, hogy képes lesz saját erejéből változtatni az életén. Atletizálni kezdett, versenyekre járt. De 12 évesen, egy országos versenyen elesett és abbahagyta a sportolást. Tanulmányai után ingatlanfejlesztőként dolgozott, több mint tíz éven keresztül munkájának szentelte életét, komoly sikereket ért el.

2009-ben egy újabb sorsfordító pillanat teljesen felforgatta addigi életét. Épp a Széchenyi-hegyen futott, a XII. kerületi gyermekotthon épülete előtt, amikor hatalmasat esett, pont ugyanúgy, mint gyerekkorában. De ezúttal azzal a hirtelen elhatározással állt talpra, hogy megvalósítja legnagyobb álmát és minden erejével a rászoruló gyermekeknek fog segíteni. Eldöntötte, hogy lefutja a New York City maratont, hogy a gyerekeket, egy nemes ügyet támogasson: „Amikor 2009-ben elestem, pontosan tudtam, hogy ki vagyok, és hova tartok – meséli Andrea. – Hittem magamban, és tudtam, hogy nincs lehetetlen, csak tenni kell a dolgom. Áprilistól novemberig tartott a felkészülés az első maratonomra, áldozatokkal teli időszak volt, a férjem és gyermekem azonban rengeteget segítettek, és támogattak mindenben."

Így lett Snow Andrea, okleveles ingatlanszakértőből jótékony futónagykövet, aki az azóta eltelt 8 év alatt több mint 61 millió forintot gyűjtött össze a szociális gondoskodásban élő gyerekeknek. A XII. kerületi gyermekotthonnal induló együttműködés ma már majdnem minden gyermekotthonra kiterjed Budapesten. A Csemete Alapítvány önkéntesek segítségével irodalmi, képzőművészeti- és kulturális foglalkozásokat, szabadidős- és sportfoglalkozásokat szervez a gyerekeknek, ahol a fogyatékkal élők és az egészségesek együtt sportolhatnak.

 

A jótékonysági futásról

Snow Andrea 2009-ben többedmagával megalapította a Csemete Alapítványt, hogy segíteni tudjon a rászoruló gyermekeken, és Magyarországon elsőként széles körben bemutatta a jótékony futást, mint adománygyűjtő modellt. Hazánkban az akkor még kevésbé ismert módszer hatalmas, még ki nem aknázott forrást jelentett, ami külföldön már évek óta nagyon népszerű.

A jótékonysági futás lényege, hogy a futó minden megtett kilóméterrel valamilyen jótékony célt támogat. Ahogyan szaporodik a lefutott táv, vele arányosan növekszik a támogatás összege, amelyet a cél iránt elkötelezett szervezetek, alapítványok, intézmények használhatnak fel. No de hogy működik ez a mindennapok gyakorlatában?

Az első lépés, hogy a sportoló kiválaszt egy nemes célt, egy szervezetet, amelyet támogatni szeretne. Ezután adományszerző körútra indul ismerősei, barátai és a szociálisan érzékeny cégek körében. Majd teszi azt, amit egy futó általában tesz, vagyis fut. Teljesíti a kijelölt távot, és az összegyűlt összeggel támogatja a kiválasztott szervezetet. Snow Andrea ily módon segíti az éhező, a beteg és a halmozottan sérült gyerekeket, támogatja a rákkutatást, harcol a kiskorúak elleni erőszak ellen, de szívén viseli az utcára tett állatok sorsát is. Jó célért fut – ez már önmagában hatalmas energiákat szabadít fel benne, és erre buzdít másokat is.

Snow Andrea egyrészt azért küzd, hogy futásaival örömöt, nevetést vigyen a gyermekek életébe, és izgalmas élményeket nyújtson számukra. A Csemete Alapítvány élén legfőbb célja, hogy javítson a hátrányos helyzetű gyerekek életminőségén, előteremtse a számukra szükséges eszközöket, speciális felszereléseket, gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket, terápiákat. Ezen felül küldetésének tekinti, hogy a jótékonysági futás Magyarországon is hasonlóan népszerű lehessen, mint a világ megannyi országában.

 

Team Heart mozgalom

Hogy felhívja a figyelmet a gyermekotthonokban, intézetekben lakók életére és másokat is ösztönözzön a segítségnyújtásra, Snow Andrea elindította a Team Heart mozgalmat. Egy csapatot, amelynek tagjai itthon és külföldön jótékonysági futásokon, triatlon versenyeken vesznek részt. Minden sporttevékenységgel, minden megtett kilométerrel a Csemete Alapítvány számára gyűjtenek adományokat. A mozgalomhoz bárki csatlakozhat, aki regisztrál az alapítvány honlapján a www.teamheart.hu oldalon. A mozgalom célja, hogy a széles közönség számára útmutatást nyújtson a jótékony futásról, és a jótékony maratoni futást elterjedt adománygyűjtő módszerré tegye. Fontos, hogy a magyar emberek is tudjanak róla: a sport nem csupán a sportolónak lehet örömforrás, de egyfajta karitatív tevékenység is lehet. A mozgalomhoz csatlakozott például Nagy László, a magyar férfi kézilabda-válogatott volt csapatkapitánya is, akire nagy hatást gyakorolt, amikor találkozott egy halmozottan sérült árva kisfiúval. Elhatározta, hogy ezentúl a jótékony kilométereit a Team Heartnál regisztrálja,  ezzel is segítve az Alapítvány munkáját.

 

Könyvek

2011-ben jelent meg Snow Andrea első könyve, az „Egy ütemre dobban a szív”, amelyben összefoglalja a jótékony futásig vezető személyes történetét, és edzéstervet ad azoknak, akik életük első maratonjára készülnek. Ez volt az első könyv Magyarországon, amely a jótékonysággal párosuló hosszú távú futásra felkészítő tanácsokat adott. 2016-ban a jótékony futás további népszerűsítése érdekében „Több mint futó” címmel újabb sikerkönyve jelent meg. Tovább a webshophoz

 

Elismerések

Munkája elismeréseként 2012-ben az Magyar Olimpiai Bizottság a Londoni Olimpia Hivatalos Fáklyafutójává választotta.

A 2015-ös New York City maratonon Magyarország hivatalos zászlóvivőjeként vehetett részt.

 

© 2020 Running Heart. All Rights Reserved.